Írj nekem:


1973-ban születtem Baja városban. Szótlan, visszafogott vézna kisgyerek voltam, aki vonzódott a keleti kultúra és harcművészetek iránt. Egy gyerekkori barátomnál (mert otthon nekünk nem volt) akkoriban még műholdas televíziónk gyakran néztük a különböző kung fu, karate, és szamurájos filmeket. Gyerekesen próbálgattuk az ilyen-olyan mozdulatokat. 


Ám a puszta látvány és a mozdulatokon felül már akkor valami nagyon megfogott és lekötötte a figyelmemet. Az öreg mesterek higgadtsága, bölcsessége, gondolkodásuk letisztultsága, egyszerűsége. Más szóval akivé váltak az útjuk során a harcművészet által. 


Persze a film az film, de a későbbiek során az elérhető szakirodalmak és a kialakult kapcsolatom a harcművészetekkel megerősítette a filmekben látottak sallangmentes alapjába vetett hitemet. 


Ekkor még gyerek voltam, de tudtam , az utam erre kell vezessen, ez egy "nagy utazás" lesz . Utam első lépéseként 1987-ben egy akkoriban Baján működő Kung Fu csoport ajtaján kopogtam be (ebben az időben vidéken, még nagyon szűk volt az ez irányú lehetőségek tárháza). Jól látható elszántságomnak, és igyekezetemnek köszönhetően (nem a legjobb és legügyesebb voltam) rövid időn belül (kb. 1, 5 - 2 év)

 Kecskeméten találtam magam (a részletek bonyolultak) Si Fu Máday Norbert Wing Tsun (Leung Ting Wing Tsun ) Kung Fu iskolájában. Itt láttam, tapasztaltam meg először igazán a harcművészet önfejlesztő jellegét, értékét. Az intenzív és hatalmas áldozatokkal (bármiféle külső anyagi segítség nélkül mindez anyagi finanszírozása) járó tanulás, gyakorlás közben nyitott voltam a japán Budo, Bushido, a Szamuráj kultúra irányában is. 


Az Aikido tanításaival, mondanivalójával ezekben az időkben ismerkedtem meg. Néhány igen kemény Wing Tsun-nal töltött év után bizonyos okokból (nem önhibámból) nem állt módomban tovább gyakorolni a Kung Fu-t. Tovább keresvén az elképzeléseimnek megfelelő irányú fejlődést biztosító lehetőségeket, kis ideig látogattam Karate, Kick box és Thai box edzéseket.


A sors egy kegyes fintorának köszönhetően 1995-ben elkezdett Baján Aikido edzéseket tartani az akkor Bajára költöző Sztupovszki Géza (akkor 2. kyu fokozatú) aki Márton Imre (akkor 3. Dan) és Borbás Tibor (akkor 2. Dan) tanítványa volt. AIKIDO, tudtam, valami csodálatos dolog veszi kezdetét az életemben. Sajnos tanárunk másfél év múlva visszaköltözött Szegedre. Vezető nélkül maradtunk. Néhányan úgy gondoltuk, nem lehet, hogy itt és így vége. Úgy döntöttünk, folytatjuk. Felkerestük Makón Márton Imrét és elmondtuk neki szándékunkat. Átjártunk hozzá edzésekre, vagy meghívtuk Bajára hétvégi edzések vezetésére.


Az Eurosportról abban az időben is sokak számára ismert volt Christian Tissier shihan dinamikus, precíz, korrekt Aikidoja. Egy születésnapomra Édesanyámtól kaptam egy VHS kazettát amin Tissier shihan alapokat bemutató programja volt. Ezáltal kicsit jobban beleláttam Tissier shihan kifinomult Aikidojába. Kialakult bennem egy érzés, egy vágy...


2000 márciusában hazánkba látogatott egy hétvégi edzőtábor erejéig March Bachraty (akkor 4. Dan) sensei aki Tissier shihan közvetlen tanítványa. Ekkor megerősödött bennem az előzőekben már említett érzés, vágy. Itt az edzőtáborban találkoztam Kökény Tiborral (akkor 2. Dan) aki ebben az időben költözött haza Párizsból, ahol közel 10 évet élt, és tanult Aikidot Tissier shihan és Bachraty sensei irányítása alatt. Egy beszélgetést követően Kökény Tibor szakmai irányítása alatt folytattam tovább az Aikido tanulmányaimat. Később March Bachraty sensei előtt vizsgáztam a 2. és 1. kyu tanulófokozatra. 2004 tavaszán Tiborral voltam először Párizsban Tissier shihan egyhetes edzőtáborán. Ez év őszén vizsgáztam 1. Dan fokozatra Tissier shihan budapesti látogatásakor. Ettől az évtől kezdődően, évente többször látogatom Tissier shihan párizsi dojoját, illetve a Shihan és közvetlen tanítványai (Bruno Gonzalez 6. dan és Pascal Guillemin 6. Dan, Bodo Rödel 6. Dan ) európai és hazai edzőtáborait.


Időközben, Kökény Tibor magánéleti elfoglaltságai miatt remélhetőleg ideiglenesen, abbahagyni kényszerült az Aikido gyakorlását.


Dan vizsgáim:


2 .Dan 2007. tavasz, Párizs (Christian Tissier előtt)

3. Dan 2011. tél, Budapest (Christian Tissier előtt)

4. Dan 2015. tél, Párizs (Bruno Gonzalez előtt)

5. Dan 2022. január (Aikikai Humbu, Tokio, Magyar Aikikai Aikido Kultúra Szakszövetség)Jelenleg a magyarországi Tissier Aikido iskola legrégebbi és egyik vezető képviselője vagyok.


"Hibák nélkül nem lehet élni, de ha figyelünk, és elgondolkozunk a hibáinkon, abból tanulhatunk, attól is fejlődhetünk. Sohasem vezette utam az a gondolat, hogy másoktól több legyek. Azért, és úgy keltem fel minden reggel, hogy attól legyek több, aki tegnap voltam. "


A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság.
Buddha


Technikai vezetésem alatt működik egy dunaújvárosi, egy bajai és egy szegedi dojo, amelyeknek az irányítását több éve végzem, és amelyeken első, és második danos tanítványaim vezetik az edzéseket. 


Imrei Tibor Sensei 5.dan Aikikai